Forbud mot å eie sekundærbolig i sentrum?

Av Tor Arne Swensen, i samarbeid med Arve Berntzen, Grünerløkka Senterparti
Innlegg i Dagsavisen 24.1.2017

Særlig i Oslo har prisveksten vært stor, og som lesere rister vi alle på hodet av hvor dyrt det er å kjøpe egen bolig. Ekspertene kappes videre om å si at det skal bli verre og dyrere, og så langt har de dessverre fått rett.

Selv vår borgerlige regjering har innsett at vi er på gal vei. Med tiltakene som ble lagt frem 14. desember, foreslår de å kreve 40 % egenkapital for lån til sekundærbolig i Oslo og redusert gjeldsrentefradrag. Dette er som å sette et plaster på et åpent beinbrudd. Her trengs sterkere inngrep.

For det første må vi øke kravet til egenkapital ved kjøp av sekundærbolig til 60 %. Dette vil avskrekke boligspekulanter reelt. Vi mener også at det bør innføres et forbud for privatpersoner å eie flere boliger enn i sin primærbolig når sekundærboligen ligger i sentrale deler av Oslo.

Politikk handler om hva man faktisk prioriterer først. Selv om vi meget godt forstår foreldre som kjøper en sekundærbolig/leilighet for å gi sine barn et lite forsprang på boligmarkedet når den tid kommer, mener vi at vi må prioritere at folk flest kan eie sin egen bolig.

Det er derfor et stort problem når mot 40 % av solgte leiligheter kjøpes av folk som ikke skal bo i der selv. Folk flest kan ikke konkurrere med kommersielle interesser som har mye kapital i ryggen.

Staten skal støtte deg når du kjøper din første bolig, ikke den som er kjøpt som en investering som utleiebolig.

This entry was posted in Byutvikling, Debattinnlegg. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.