Kjersti Toppe i Vårt Land: Vil ha KrF på laget mot Aps liberale biopolitikk – kommentar ved Bjørg Sandkjær

(I denne saken er “miljøet rundt Grünerløkka Sp” nevnt. Det riktige er antakelig Oslo Sp, der Bjørg Sandkjær er leder.)

Sp-topp vil ha KrF på laget mot Aps liberale biopolitikk

Sp-topp vil ha KrF på laget mot Aps liberale biopolitikk

Foran regjeringsliv er Sp igjen klar for strid med Ap om surrogati, eggdonasjon og annen omstridt bioteknologi. I Sp er opposisjonen sjanseløs mot dagens strenge linje.

I helgen kommer Sp til å vedta et partiprogram som i praksis er like restriktivt mot liberalisering av bioteknologi som KrFs program er.

Om Sp/Ap danner regjering etter valget, må talskvinne på feltet, Kjersti Toppe, ta kampen fra forrige rødgrønne tid om igjen: Bremse Aps ønske om å liberalisere bioteknologi.

– Det var en krevende strid, men vi er klare på nytt. Å forhandle om bioteknologi er jo ikke som å forhandle om en bru eller om penger i et budsjett. Det handler om etikk og grunnleggende spørsmål, forklarer hun.

«KrF må med»

Toppe sier hun nødig vil blande seg inn i partiers samarbeidsdebatt, men på biofeltet har hun behov for å si i fra:

– Hvis KrF hadde vært på lag med oss, hadde situasjonen vært en helt annen. KrF merker jo nå hvor krevende kampen mot Høyre/Frp er foran bioteknologi-meldingen, mens vi merket det samme i regjering med Ap. Dette politikkområdet hadde vært mye tryggere om KrF og Sp regjerte sammen, sier Toppe.

Hel rekke med nei-punkt

Når Sp i helgen vedtar nytt program, kommer rekken av nei-punkter innen bioteknologi til å være mange:

Nei til surrogati, forskning på befruktede egg, nei til fosterreduksjon, nei til offentlig tilbud om tidlig ultralyd, nei til surrogati og eggdonasjon, nei til åpning for aktiv dødshjelp og ja til at assistert befruktning fortsatt skal være forbeholdt par.

Grünerløkka Senterparti

Forsøk på å myke opp politikken har hittil prellet av. Men også foran dette landsmøtet er det kommet forslag om å stryke enkeltpunkter.

De aller fleste er innsendt fra enkeltdelegater i Oslo og miljøet rundt Grünerløkka Senterparti. Sentralstyret har avvist alle forsøkene.

– Vi synliggjør at det er diskusjon rundt disse spørsmålene i Sp også, sier Bjørg Sandkjær, som står bak noen av strykningsforslagene og er leder i Oslo Sp.

Et parti som Høyre er mye mer splittet i slike saker enn Sp. Men helsetalskvinne Kjersti Toppe erkjenner at det også kan komme nye strømninger i Sp:

– Jeg er redd for at assistert befruktning til enslige, samt eggdonasjon, kan få større oppslutning, sier hun.

This entry was posted in Landsmøte. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.