Aisha Naz Bhatti m.fl.: Skolemåltid blir valgkampsak

Skolemåltid blir valgkampsak

Skolemåltid blir valgkampsak

Ja til skolemat! Aisha Naz Bhatti, Sp, (f.v.), Kari Elisabeth Kaski, SV, og Ruth Grung, Ap, vil jobbe for et måltid i skolen. Harald Osa og Skolematens Venner vil ikke gi seg før det er på plass. FOTO: Elisabeth Strøm

En enighet mellom Sp, SV og Ap kan gi felles måltid i skolen.

Tekst:
Unn Karin Olsen, daglig leder, Stiftelsen Skolematens Venner
Publisert:
Hålogalands avis, 09.06.2017 kl 12:08

PRESSEMELDING: Tre partier har satt skolemåltidet på programmet etter vårens landsmøter. En enighet mellom Sp, SV og Ap kan gi en storsatsing på folkehelse med felles måltid i skolen.

– Et måltid om dagen er den beste investeringen vi kan gjøre for folkehelsa. Det var svaret vi fikk, da Arbeiderpartiets helsepolitikere spurte ekspertene, forteller Ruth Grung, medlem av Helse- og omsorgskomiteen. Svaret har ført til at skolematen er løftet inn på Arbeiderpartiets program, som et tiltak for forebyggende helse. Dermed hører skolemåltidet naturlig hjemme på helsebudsjettet, fastslår Grung.

Mer enige enn uenige

Et seminar i regi av Stiftelsen Skolematens Venner på Frydenberg skole i Oslo 7. juni hadde samlet politikere fra de tre ”skolematpartiene” til en avklaring om hva de faktisk går inn for. Mens SV vil ha et gratis måltid i grunnskolen, åpner Sp og Ap for en egenandel fra foreldrene. Alle de tre partiene ser på skolen som en arena for sosial utjevning. At elevene faktisk får et tilbud om sunn mat i løpet av skoledagen er en felles prioritering. 
Når det kommer til hva slags mat som skal serveres, er et ”enkelt måltid” Arbeiderpartiets programformulering. I praksis betyr det et brødmåltid. Både Aisha Naz Bhatti, Senterpartiets førstekandidat i Oslo, og SVs Kari Elisabeth Kaski sluttet seg til å starte med brødmat, frukt og grønt. De praktiske utfordringene med skoler som mangler kjøkken og spiseplass, gjør at det er dette som er realistisk på kort sikt. De tre partiene er også på offensiven for å gjeninnføre skolefruktordningen som den sittende regjeringen fjernet.

Nærmere skolemåltid med regjeringsskifte

– Når Arbeiderpartiet har programfestet skolemåltidet, er vi litt nærmere målet, sier leder i Skolematens Venner Harald Osa. – Vi vet det vil ta tid før alle skoler er med, men det er desto viktigere å få et vedtak som setter fortgang i prosessen. Staten må bidra med midler så vi kommer i gang. Ungene fortjener et skikkelig måltid på skolen, mener Osa.
I en fersk landsdekkende undersøkelse gjennomført av Norstat for Mills, sier 64 prosent av foreldrene at de ønsker seg en ordning med helt eller delvis subsidiert skolemat. De tre skolematpartiene har dermed et flertall av foreldrene med seg.

This entry was posted in Intervjuer i media, Mat. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.