Sigrid Lien Sagabråten i Nationen: Ikke kast eggene dine

12.02.2018, klokken 00:00
Sigrid Lien Sagabråten (/av/Sigrid Lien Sagabråten/)
Fylkesstyremedlem Oslo Senterungdom

Det kastes det årlig over 350.000 tonn mat i Norge. Dette er nok mat til å mette 800.000 mennesker. Samtidig lider ca. 795 millioner mennesker av underernæring grunnet matmangel. Dette står i skarp kontrast til FNs bærekraftmål.

Privathusholdningene står for over halvparten av all matkasting, og så mye som hver 8. handlepose med mat går direkte i søpla. Mye av denne maten blir ikke en gang åpnet før den blir kastet. Dette er ikke bare lite bærekraftig, det er også dyrt og unødvendig.
En av hovedgrunnene til dette, er at mange kaster all mat etter «best før»-datoen. Samtidig vet vi at denne maten kan være fullt spiselig i flere måneder etter at den har «gått ut på dato».

Et eksempel på dette er egg. Før var holdbarheten på egg 45 dager. I år 2000 ble holdbarheten satt ned til 28 dager på grunn av et EU-direktiv som Norge må følge. Dette skyldes at flere av EU-landene har hatt problemer med salmonella. Samtidig kaster vi 850
tonn friske egg hvert eneste år, til tross for at det aldri har blitt oppdaget salmonella i Norge. I tillegg har Norge ekstra strengt regelverk når det kommer til oppbevaringstemperatur. Det er med andre ord et paradoks at vi i Norge må kaste tonnevis med frisk mat fordi EU-landene sliter med salmonella i sine egg – i hvert fall med tanke på at det er hav- og landbrukspolitikken som skiller oss fra EU.

Vi ønsker derfor å gi Norge mulighet til å bestemme datostempling på norske/norskproduserte matvarer selv, uavhengig av EUs bestemmelser. Fram til det skjer, må vi bare bli flinkere til å bruke sansene, og ikke være så redde før «best før» – datoen.

This entry was posted in Debattinnlegg. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.