ABC Nyheter om Senterpartiet, Fagforbundet og LO i Oslo

Sp vraket av LO-gigant: – Jeg er veldig skuffet


SP-TOPP I OSLO: Bjørg Sandkjær får ingen drahjelp fra Fagforbundet i Oslo idet Senterpartiet igjen ser ut til å kunne komme inn i Oslo bystyre.

SP-TOPP I OSLO: Bjørg Sandkjær får ingen drahjelp fra Fagforbundet i Oslo idet Senterpartiet igjen ser ut til å kunne komme inn i Oslo bystyre. Foto: Senterpartiet


Fagforbundet i Oslo sender i disse dager ut SMS’er til sine medlemmer om hvilke partier de bør stemme på. Der er ikke Senterpartiet med.

Thomas Vermes
21. aug. 2019 12:22 – Oppdatert 21. aug. 2019 12:22

For første gang på lenge ligger Senterpartiet an på meningsmålingene til å kunne kapre et mandat i Oslo bystyre.

Men førstekandidat Bjørg Sandkjær får ikke drahjelp fra hovedstadens største fagforening, Fagforbundet i Oslo.

I disse dager sender Fagforbundet i Oslo ut tekstmeldinger til sine medlemmer. Anbefalingen er å stemme på Arbeiderpartiet, SV eller Rødt.

Noen underavdelinger, som seksjonen for barn- og oppvekstsektoren, slenger i tillegg på MDG.

Men Senterpartiet, som Fagforbundet sentralt har bevilget 2,25 millioner kroner til i årets valgkamp, er ikke med.

– Å, sier du det. Det var jeg ikke klar over, sier en overrasket og skuffet Bjørg Sandkjær når ABC Nyheter ber om hennes kommentar til det.

Nylig avdekket for øvrig Dagens Næringsliv at Arbeiderpartiet i et strateginotat for valgkampen planla å bruke Fagforbundet og LO til å svekke Senterpartiet.

Fagforbundet nei, LO ja

Lederen for Fagforbundet Oslo, Roger Delhin, har følgende forklaring på hvorfor ett av de rødgrønne partiene ikke er med i anbefalingen til medlemmene:

– Vi oppfordrer til å stemme på ett av de tre partiene vi har samarbeidsavtaler med. Det har vi ikke med Sp, og de har aldri kontaktet oss.

Siden Sp ikke har vært representert i bystyret eller byrådet, har Fagforbundet i hovedstaden heller ikke hatt kontakt den veien.

– Vi baserer oss på den tryggheten vi har gjennom langvarig samarbeid med Ap, SV og Rødt, sier Delhin til ABC Nyheter.

Derimot anbefaler LO i Oslo – som jo også omfatter Fagforbundet – også Senterpartiet overfor LO-medlemmene.

Sp bedre enn Ap i LO-utspørring

LO i Oslo har spurt partiene om deres standpunkter til viktige saker for fagbevegelsen.

Her har Senterpartiet i Oslo svart bekreftende på sju flere saker enn Arbeiderpartiet, som har sagt nei eller bare delvis vil oppfylle disse sakene – som LO anser som viktige for seg.

– Er det sprik innad i fagbevegelsen når vi ser at LO i Oslo har med Sp blant partiene de ber medlemmene velge mellom i kommunevalget 9. september?

– Nei. Vi har valgt å forholde oss til en plattform vi vedtok i vinter. I tillegg har flere av våre foreninger pekt på MDG, svarer Delhin.

– I en spørreundersøkelse LO i Oslo har gjennomført blant partiene om viktige saker for LO, har Sp kommet bedre ut enn Ap. Tilsier ikke det at Sp burde vært blant de anbefalte også fra dere?

– Vi samarbeider med LO Oslo. Vi har også vært en del av utspørringen. Grunnen til at vi gjør som vi gjør, er at vi forholder oss til de vi har samarbeidet med, sier Delhin.

Han understreker at det ikke har å gjøre med tvil i andre fylker om Sp vil samarbeide med høyre- eller venstresiden.

– Ingenting tilsier det

– Jeg er veldig skuffet over å høre dette. Vi går til valg på saker. Når LO i Oslo har laget sin oversikt over viktige saker for dem, har vi sagt oss enige i alt, sier Oslo Senterpartis Bjørg Sandkjær.

– Det er ingenting i den oversikten der som tilsier at en LO-tilsluttet fagforening ikke skulle anbefale oss, legger hun til.

Til Delhins opplysning om at Fagforbundet ikke har hatt kontakt med Sp i Oslo, opplyser Sandkjær at LO Oslo har faste møter også med Sp. Blant annet er Sp invitert til et møte i representantskapet deres 26. august.

This entry was posted in Intervjuer i media, Valg 2019. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.