Vårt Oslo om bystyrets Ullevål-vedtak

Oslo bystyre trekker støtten til å legge ned Ullevål sykehus

Oslo bystyre vedtok onsdag at Helse Sør-Østs planer om å legge ned Ullevål sykehus må settes på vent til fortsatt drift av sykehuset er tilstrekkelig utredet.

− Helseminister Bent Høie og Helse Sør-Øst kan ikke lenger påstå at de har lokalpolitisk støtte for å legge ned Ullevål, sier Bjørg Sandkjær, bystyrerepresentant for Oslo Senterparti.

Senterpartiet fremmet forslaget sammen med Miljøpartiet De Grønne, SV, Rødt, Fremskrittspartiet, Folkeaksjonen mot bompenger, Venstre og Kristelig Folkeparti – samtlige partier unntatt Høyre og Arbeiderpartiet. Og Høyres og APs vedtak fra 2018 om å legge ned Ullevål, er reversert.

Ny beskjed til Høie

Flertallet i bystyret presser dermed helsebyråd Robert Steen til å sende et nytt høringssvar fra bystyret til statlige myndigheter i saken. Dette skjer mer enn ett år etter at høringsfristen offisielt gikk ut.

Den nye meldingen fra bystyret til helseminister Høie er at han setter Gaustad-planene på vent til en fortsatt drift av Ullevål er tilstrekkelig utredet.

Lokale folkevalgte overkjørt

— Vi krever en reell utredning av det å la Ullevål sykehus bestå. Bystyreflertallet mener nå det samme som lokalpolitikerne i de berørte bydelsutvalgene, og det må byrådet nå forvalte, sier Senterpartiets Bjørg Sandkjær til VårtOslo.

Hun mener det er alvorlig at de lokale folkevalgte, bydelsutvalgene i Oslo, har blitt overkjørt. I oktober 2018 kommenterte tolv bydelsutvalg på planene. Ingen ønsket Gaustad-alternativet velkommen.

De to meste berørte bydelene, St Hanshaugen, der Ullevål ligger, og Nordre Aker, der Gaustad ligger, har enstemmig og tverrpolitisk vedtatt at de ikke ønsker å legge ned Ullevål eller å utvide på Gaustad.

− Fagmiljøene er på vår side, og overkjøringen av Oslos innbyggere har vært alvorlig. Det er på tide at lokaldemokratiet tas på alvor i en så viktig sak, sier Sandkjær.

Viktig for valgkampen

Vedtaket kan få store konsekvenser for valgkampen i hovedstaden fram mot stortingsvalget i 2021. En reguleringsplan for prosjektet på Gaustad kan være klar før valgkampen tar til.

Reguleringsplanen er forventet å bli en av de store fallgruvene for prosjektet. Tunge aktører, som plan- og bygningsetaten og Byantikvaren, har allerede varslet sterke innsigelser til planene om en gigantutbygging på Gaustad.

— Det virker som det å ha gått såpass stor prestisje i denne saken at det kan gå mot statlig regulering for å få gjennomført prosjekter, mener Bjørg Sandkjær.

— Dette kommer alt for sent

Gruppeleder for Arbeiderpartiet, Frode Jacobsen, reagerer på at byrådet nå blir tvunget til å sende en ny høringsuttalelse i saken.

— Det er en pussig praksis at vi skal sende en ny høringsuttalelse over ett år etter at høringsfristen har gått ut. Både Helse Sør-Øst og stortingsrepresentantene var kjent med det nye politiske flertallet og deres standpunkt i saken da dette ble vedtatt i høst, sier han.

Han har ingen tro på at de nye utspillet vil få noen som helst innvirkning på saken.

This entry was posted in Avisartikler, Ullevål. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.