Jan Bøhler og Bjørg Sandkjær til Aftenposten om mulig representasjon på Stortinget fra Oslo for Sp

Sp viser muskler i Oslo: Bøhler får stortingsplass på fersk måling

Jan Bøhlers sjokkovergang til Senterpartiet betalte seg umiddelbart. På Norstats siste måling er Sps toppkandidat i Oslo inne på sikker plass på Stortinget. Med god margin.

Kjetil Magne Sørenes, Alf Ole Ask, Robert Gjerde
27. okt. 2020 05:45
Sist oppdatert 52 minutter siden

– Feire? Ja, jeg får vel gå på Kiwi og kjøpe en yoghurt og ta en ekstra treningsøkt, smiler Jan Bøhler og retter på den nyanskaffede grønne capsen.

Ifølge Norstats måling for Aftenposten og NRK får Sp 4,5 prosent i Oslo, mot 2,1 ved valget i 2017. Det gir stortingsplass. For å få et direktemandat fra Oslo må Sp oppnå mellom 3,2–3,4 prosent i stortingsvalget om ett år, ifølge en beregning fra pollofpolls.no.

Lørdag nomineres Bøhler som Oslo Sps toppkandidat i Oslo. Han meldte nylig overgang fra Ap som han har representert på Stortinget i 15 år.

Ikke siden Sp på 90-tallet kunne skilte med den populære «Bislett-generalen» Arne Haukvik som listetopp har partiet vært representert på Stortinget fra Oslo. Etter at den populære friidrettsentusiasten med stråhatten forlot Stortinget og partiet i 1997, har det vært stille i fjøset.

– Er dette en Bøhler-effekt?

– Det får du svare på, sier Bøhler kledelig beskjedent og nikker mot Oslo Sps leder Bjørg Sandkjær.

– Det er absolutt en Bøhler-effekt, slår hun fast.

I tungt regnvær utenfor Ellingsrudåsen T-banestasjon smiler de to om kapp. Bøhler kommer småspringende til møtet med Aftenposten. Han bor her ved porten til Østmarka.

Person mer enn politikk

– Men er det ikke litt merkelig om det er partiovergangen til én person – og ikke politikken som gir økt oppslutning?

– Jeg tror det også er politikken. Daglig møter jeg folk som sier de vil stemme Sp. Nå får vi vist at Sp også har en politikk for Oslo, sier Bøhler og Sandkjær følger opp:

– Jan er en politiker som fronter bevaring av Ullevål sykehus. Det har vært en viktig sak for Oslo Sp, understreker hun.

– Men Sp ønsker å kutte i storbypakkene, er du enig i det?

– Nei, det er jeg ikke. Men vi får se hva partiet vedtar for de neste fire årene, sier Bøhler med henvisning til Sps programprosess.

Ap faller

Bøhlers tidligere parti Arbeiderpartiet går tilbake 7,5 prosentpoeng fra stortingsvalget i 2017. Oslo Ap mister dermed femtemandatet sitt.

Bakgrunnstallene viser at Ap imidlertid ikke mister så mange velgere til Sp i Oslo.

I hovedsak mister partiet velgere til gjerdet: 17,5 prosent av dem som stemte Ap i 2017, er nå usikre. Ellers viser tallene at Ap mister velgere til alle kanter: 7,5 prosent til MDG, 5,2 prosent til Høyre og 5 prosent til SV.

2,7 prosent av dem som stemte Ap i 2017, sier nå at de vil stemme Sp.

Det er i dag kamp om tredjeplassen på Oslo Aps stortingsliste. Både tidligere statsråd Espen Barth Eide og fylkeslagets leder Frode Jacobsen ønsker den. Fjerdeplassen er forbeholdt en kvinne, og femteplassen er ikke lenger sikker – slik Aftenpostens måling viser.

Frode Jacobsen er ikke fornøyd med tallene.

– Dette er for dårlig, sier han til Aftenposten.

– Vi må kjempe beinhardt for å få en ny regjering som sikrer arbeid til alle, og som går til kamp mot de økonomiske forskjellene og klimakrisen. Det er det korte svaret.

Han trøster seg med at partiet ligger like over resultatet fra fjorårets kommunevalg, selv om Ap har hatt en fallende tendens nasjonalt siden da. Han viser ellers til at pandemien og intern uro i partiet har gjort det krevende å få oppmerksomhet rundt Aps politikk.

– Vi mister velgere i begge retninger. Det illustrere spagaten vi står i, der noen mener vi bør finne løsninger til venstre og andre at vi bør finne løsninger til høyre.

– Velgerne dere lekker til Sp, er det velgere som følger Bøhler, tror du?

– Nei, det vet jeg ikke. Det er vanskelig å si noe om målinger mellom konkrete partier basert på denne målingen.

Jacobsen viser til at målingen bare har 506 respondenter. Det blir dermed små utvalg når disse blir brutt ned på hvert enkelt parti og velgernes vandringene mellom dem.

Spøker for Ola Elvestuen

Målingen viser dessuten at Venstre mister andremandatet sitt fra Oslo. Denne stortingsplassen er tidligere Venstre-nestleder Ola Elvestuen innstilt på.

Med et slikt valgresultatet ville Senterpartiet og Venstre hatt like mange Oslo-mandater på Stortinget.

Samtidig får Rødt to mandater fra Oslo. I dag er partileder Bjørnar Moxnes Rødts eneste stortingsrepresentant. Han er valgt inn fra Oslo.

MDG er i nøyaktig samme situasjon. Målingen gir partiet to stortingsplasser fra Oslo. Partileder Une Bastholm er i dag partiets ensomme svale på Stortinget.

Også hun er valgt inn fra Oslo.

Det betyr at MDG og Rødt til sammen får like mange plasser på Stortingets Oslo-benk som Ap.

Også SV får to stortingsplasser på målingen. Det er like mange som partiet har i dag.

Frp mister ett mandat

Høyre går frem ett direktemandat, og får dermed seks Oslo-plasser på Stortinget.

Det er like mange som partiet har i dag, men ett av dagens seks er et utjevningsmandat. Fordelingen av utjevningsmandatene avhenger av valgresultatet på landsbasis. Det er dermed umulig å fordele dette basert på Oslo-målingen.

Utjevningsmandatene fordeles på bakgrunn av hvor mange stemmer partiene får på landsbasis. Formålet er å få bedre samsvar mellom stortingsmandater og det totale antall stemmer i valget. Det er ett utjevningsmandat pr. fylke.

I 2017 var det 19 stortingsmandater fra Oslo, inkludert Høyres utjevningsmandat. Denne målingen fordeler også 19 mandater. Ett utjevningsmandat kommer i tillegg. Dette skyldes at Oslo skal ha 20 mandater fra 2021.

Frp mister derimot ett av sine to Oslo-mandater på målingen.

This entry was posted in Intervjuer i media. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.