Dagsavisen om Lene Haugs overgang fra Helsepartiet til Senterpartiet

– Jeg har mest tro på at det er Senterpartiet som kan løse de sakene jeg brenner for. Det handler først og fremst om Ullevål-saken og å få fjernet foretaksmodellen, men jeg er også engasjert i sykehussaker i andre deler av landet, sier Lene Haug til Dagsavisen.

Haug har tidligere vært aktiv i Oslo Høyre, og i 2017 var hun en av ildsjelene bak oppstarten av Helsepartiet sammen med radioprofil Lise Askvik. Hun har lenge vært sykehusaksjonist, og er i dag leder av aksjonsgruppa Redd Ullevål sykehus.

Nå melder hun seg altså ut av partiet hun selv var med å starte og der hun fortsatt er nestleder, og følger nå etter Jan Bøhler og melder seg inn i Senterpartiet.

– Mulighetene for reell innflytelse der beslutninger fattes er mye større i Senterpartiet enn i Helsepartiet. Et stort Sp ville vært mitt mål uansett, vi har hatt et godt samarbeid med Sp, men jeg tenker at nå har vi en reell mulighet til å få noe til. Da vil jeg heller jobbe for Sp, sier Haug.

Sp i siget

– Jeg mener dette er en bekreftelse på at Senterpartiet oppfattes som garantisten for å bevare Ullevål Sykehus og for at Aker sykehus skal gjenoppstå som lokalsykehus for hele Groruddalen, sier leder i Oslo Sp, Bjørg Sandkjær.

Senterpartiet har alltid vært for et miniputtparti i Oslo å regne, men i løpet av det siste året har det bildet forandret seg totalt. I november ble Oslo Sp målt til 7,5 prosent av Nettavisen, noe som ville gitt dem to stortingsrepresentanter dersom det hadde blitt valgresultatet.

Framgangen har i stor grad vært tilskrevet to ting: Overgangen til Jan Bøhler fra Arbeiderpartiet til Senterpartiet, og Ullevål-saka, der Senterpartiet har stått knallhardt på at Ullevål sykehus skal bevares.

– Jeg er glad for at så mange ser på Senterpartiet som et middel for å sørge for gode sykehustjenester til Oslofolk. Lene er en kjemperessurs for oss med alt det arbeidet hun har lagt ned med sykehussaken. Hun har vist en evne til å sette saker på dagsordenen, sier Sandkjær.

Snart valg

Det er ikke avklart om Haug kommer til å få noen formell rolle eller posisjon i Oslo Sp. Men hun vil uansett gjøre sitt for at partiet skal gjøre et best mulig valg.

Så seint som i 2017 var Haug aktiv i Høyre, og drev valgkamp for å gjøre Erna Solberg til statsminister. Nå skal hun altså drive valgkamp for det som fort kan bli Høyres største motstander under valget.

– Jeg har vært litt vinglete. Men det er sakene jeg brenner for. Jeg forlot Høyre fordi jeg mener de ikke har en god nok helsepolitikk. Jeg var med på å stifte Helsepartiet for å få vekk foretaksmodellen og new public management, og Senterpartiet har veldig lik helsepolitikk som Helsepartiet.

– Er det ikke litt pussig å drive valgkamp mot en regjering som du selv har drevet valgkamp for?

– Det har etter hvert blitt en ganske aktiv utmeldelse fra Høyre. Jeg var jo særlig opptatt av at Bent Høie skulle bli helseminister, jeg var stor fan, men han har skuffet meg. Nå er en ny regjering med et stort Sp øverst på ønskelista, sier Haug.

This entry was posted in Intervjuer i media, Ullevål. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.